Λύκειο

Η σημασία του εθελοντισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για εθελοντισμος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ : ΣΕΒΗ ΔΡΙΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 

Η σημασία του εθελοντισμού

Της Αργυρώς Κασώτη

Τα χαρούμενα πρόσωπα, τα «ευχαριστώ» και το συναίσθημα επιτυχίας της ομαδικής προσπάθειας… το συναίσθημα του να προσφέρεις, κάθε εθελοντής έχει βιώσει. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να συμμετέχει κάποιος σε εθελοντικές ομάδες. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, κάτι το οποίο πηγάζει από τον άνθρωπο που επιθυμεί να συμβάλλει στο κοινωνικό σύνολο προσφέροντας αφιλοκερδώς και αξιοποιώντας τον ελεύθερο του χρόνο.

Ο εθελοντισμός είναι μία ανιδιοτελής προσφορά που συμβάλλει στη συνολική ευημερία της κοινωνίας. Συνήθως τον συναντάμε σε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την κοινωνία μας, το περιβάλλον, τα ζώα, δηλαδή με οτιδήποτε αλληλεπιδρούμε. Τον τελευταίο καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης του κύματος των μεταναστών, ο εθελοντισμός έχει στραφεί περισσότερο σε πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

Η συμμετοχή σε εθελοντικές πράξεις που αφορούν την κοινωνία των πολιτών βοηθούν τον άνθρωπο να νιώθει μέλος της κοινότητας που ζει. Μέσω αυτών, προσπαθεί είτε να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ζωής σε συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη, είτε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους. Ο άνθρωπος προσκομίζει πολλά προσωπικά οφέλη όταν συμμετέχει σε εθελοντικά προγράμματα όπως ότι:

 • Αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες.
 • Συνεργάζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά σε μία ομάδα.
 • Οργανώνει την δουλειά του, και επιτυγχάνει τους στόχους του.
 • Έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους και γνωρίζει νέες κουλτούρες και πολιτισμούς.
 • Διευρύνει τους ορίζοντες του, μαθαίνοντας νέα πράγματα για τη ζωή και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
 • Αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, δημιουργεί νέες φιλίες και νέες συνεργασίες.

Μέσα από την εμπειρία του, μαθαίνει πόσο σημαντικό είναι να συμβάλλουμε στο περιβάλλον που ζούμε, ώστε να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες ζωής μας.

Διδάσκει στο άτομο να σέβεται και να αλληλεπιδρά μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία του.

Αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας μέσα στις ομάδες, απαλείφοντας το αίσθημα του ανταγωνισμού.

Η προσφορά γεμίζει τον άνθρωπο με αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπό του και το κοινωνικό σύνολο. Παρ’ όλα αυτά, τα όρια μεταξύ της αφιλοκερδούς προσφοράς και της άμισθης εργασίας είναι πολύ λεπτά. Κάθε εθελοντής θα πρέπει να προσέχει και να σέβεται πρωτίστως τον εαυτό του. Παράλληλα, κάθε φορέας ο οποίος δέχεται εθελοντές θα πρέπει να σέβεται την αφιλοκερδή προσφορά των ανθρώπων που συνεργάζονται μαζί του, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω απαιτήσεις που να αγγίζουν την εργασιακή εκμετάλλευση. Ο εθελοντισμός εξυψώνει τις αξίες και τα ιδανικά της ανθρώπινης ζωής αναπτύσσοντας στους κόλπους του την έννοια της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.

20 Δεκεμβρίου 2016, http://citycampus.gr

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 1. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 80 λέξεις.
 2. Να σχολιάσετε την φράση του κειμένου Η συμμετοχή σε εθελοντικές πράξεις που αφορούν την κοινωνία των πολιτών βοηθούν τον άνθρωπο να νιώθει μέλος της κοινότητας που ζει.
 3. Να σχολιάσετε τη γλώσσα του κειμένου (κυριολεκτική – μεταφορική) και να χαρακτηρίσετε το ύφος του .
 4. Ποιο ρηματικό πρόσωπο επικρατεί ; Τι δηλώνει η χρήση αυτή ;
 5. Να σχολιάσετε τη συνοχή της τελευταίας παραγράφου Η προσφορά γεμίζει τον άνθρωπο με αγάπη και …. έννοια της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.
 6. Να γράψετε ένα συνώνυμο για την κάθε λέξη του κειμένου :

πηγάζει, αφιλοκερδώς, αλληλεπιδρούμε, δεξιότητες, Διευρύνει, εκμετάλλευση, κόλπους

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Ο εθελοντισμός είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα πρέπει να βασίζεται η κοινωνία . Το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα βίωσε μια από τις πιο σκληρές καταστάσεις των τελευταίων ετών, όπου ο  Έλληνας κλήθηκε να συνδράμει ουσιαστικά . Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τόσο της Ελλάδας όσο και του Εξωτερικού εντυπωσιάστηκαν από το κύμα ανθρωπιάς και προσφοράς που σημειώθηκε. Ως εκπρόσωπος του Δεκαπενταμελούς θα εκφωνήσετε μια ομιλία 8 – 10 λεπτών  με θέμα « Εθελοντισμός: πηγή ζωής κι εξέλιξης » όπου θα αναφερθείτε στους λόγους συμμετοχής σε εθελοντικές ομάδες αλλά και τους τρόπους που αυτό είναι εφικτό να συμβεί .

Σεμινάριο

                                                                                                                                                                      

                                              

Ακολουθήστε μας

Log in

Ε! Πριν φύγεις...

Κάνε εγγραφή στο Newsletter της Φιλολογικής γωνιάς για να λαμβάνεις πρώτος νέα, κρυφό υλικό, ενημερώσεις και πολλά άλλα!