Εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια

Διαγώνισμα 7

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ

 Η άγνωστη Σαχάρα

 

  Οι επιστήμονες μελετώντας διάφορα γεωλογικά δεδομένα (κυρίως αναλύοντας τα στρώματα άμμου) της Σαχάρας είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αφρικανική έρημος σχηματίστηκε πριν από 2-3 εκατ. έτη, την ίδια περίοδο που ξεκίνησε ο κύκλος των αλλεπάλληλων εποχών παγετώνων στο Βόρειο Ημισφαίριο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πριν από περίπου έντεκα εκατ. έτη ξεκίνησε μια σύνθετη γεωλογική και ατμοσφαιρική διεργασία που διήρκεσε περίπου τέσσερα εκατ. έτη και οδήγησε τελικά στην εμφάνιση της Σαχάρας.

 

Η πράσινη περίοδος και οι φάρμες

Σειρά ευρημάτων έχουν δείξει ότι μετά τη δημιουργία της η Σαχάρα πέρασε κατά καιρούς διάφορες φάσεις κατά τις οποίες μικρότερες ή μεγαλύτερες περιοχές της «μεταλλάχθηκαν» και έγιναν πράσινες οάσεις. Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ υποστήριξε πρόσφατα ότι η τελευταία τέτοια περίοδος υπήρξε μόλις πριν από λίγες χιλιάδες χρόνια όπου η εικόνα της Σαχάρας ήταν εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. Πριν από 11 χιλιάδες χρόνια ξεκίνησε στη Βόρεια Αφρική μια κλιματική περίοδος που διήρκεσε 6 χιλιάδες έτη. Η εποχή αυτή έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες «Αφρικανική Υγρή Περίοδος» και στη διάρκειά της η περιοχή της Σαχάρας είχε έντονη βλάστηση, υπήρχαν λίμνες και ζούσαν εκεί πολλά είδη ζώων, ανάμεσα στα οποία ιπποπόταμοι, ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις. Ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Κολούμπια υποστηρίζουν ότι όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με τους ερευνητές η περιοχή αυτή πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια παρουσίαζε εντελώς διαφορετική εικόνα από τη σημερινή. Υπήρχαν λίμνες, λιβάδια και πολλά είδη ζώων ζούσαν εκεί, όπως ιπποπόταμοι, κροκόδειλοι και αγελάδες. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το γάλα έπαιζε κεντρικό ρόλο στη διατροφή των προϊστορικών κατοίκων της περιοχής και επιβεβαιώνει ότι η κτηνοτροφία αναπτύχθηκε εκεί πολύ νωρίτερα από τη γεωργία. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι «γαλακτοκομικές φάρμες» της Σαχάρας αναπτύχθηκαν πριν από 6-7 χιλιάδες έτη περίπου. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι είναι οι αρχαιότερες στην Αφρική και ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους ερευνητές έλαβαν χώρα απότομες κλιματικές μεταβολές οι οποίες εξαφάνισαν τη βλάστηση και το νερό και μετέτρεψαν την περιοχή σε έρημο μέσα σε διάστημα 100-200 ετών.

Λαΐνας Θοδωρήςhttp://www.tovima.gr/science/article/?aid=637777

διασκευή

Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Β1. Να σημειώσεις δίπλα από κάθε πρόταση Σ ,αν είναι σωστή ή Λ ,αν είναι λανθασμένη. Στις γραμμές που ακολουθούν να αντιγράψεις τις φράσεις-προτάσεις του κειμένου που στηρίζουν την απάντησή σου.

i.Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, για να φτάσουμε στη δημιουργία της ερήμου χρειάστηκαν περίπου 11.000 χρόνια.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

    ii.         Η «Αφρικανική Υγρή Περίοδος» χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές ως μια περίοδος έντονης βλάστησης αλλά και ιδιαίτερης κινητικότητας, με σημείο αναφοράς την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής .

________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Β2. Να βρεις τις παρακάτω υπογραμμισμένες λέξεις/φράσεις μέσα στο κείμενο και να αντικαταστήσεις καθεμιά από αυτές με μία άλλη λέξη/φράση χωρίς να αλλάξει η σημασία που έχουν μέσα στο κείμενο.

i.Σειρά ευρημάτων έχουν δείξει ότι μετά τη δημιουργία της η Σαχάρα πέρασε κατά καιρούς διάφορες φάσεις.

______________________________________________________________

ii.Η εποχή αυτή έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες «Αφρικανική Υγρή Περίοδος»

______________________________________________________________

iii.Πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια παρουσίαζε εντελώς διαφορετική εικόνα από τη σημερινή.

______________________________________________________________

Β3.

       i.         Να βρεις την σύνδεση των προτάσεων της παρακάτω περιόδου .

     ii.         Να βρεις και να χαρακτηρίσεις όλες τις δευτερεύουσες προτάσεις (εισαγωγή, είδος, συντακτική λειτουργία)

 Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πριν από περίπου έντεκα εκατ. έτη ξεκίνησε μια σύνθετη γεωλογική και ατμοσφαιρική διεργασία που διήρκεσε περίπου τέσσερα εκατ. έτη και οδήγησε τελικά στην εμφάνιση της Σαχάρας.

Σεμινάριο

                                                                                                                                                                      

                                              

Ακολουθήστε μας

Log in